HVORDAN SPILLER MAN PICKLEBALL?

Hvordan spiller man pickleball?

Én af årsagerne til at ketcher sporten Pickleball, er blevet så populært, og at sporten vokser i hele verden, er fordi det er så let at lære og komme i gang.
Det er en fordel, men ikke et must! - Hvis du har lidt erfaring med at spille bordtennis, tennis eller badminton, da Pickleball netop er en kombination af disse tre sportsgrene.

Pickleball Bane
Pickleball spilles på en bane, der minder om en lidt mindre badmintonbane.
Som i tennis, badminton og bordtennis er der et net i midten, der deler banen i to lige store dele. Nedenfor kan du se et billede af en Pickleball bane, med korrekt opmåling og inddeling af diverse felter.

Pickleball Bane

Serve regler i Pickleball
Spillet begynder med en serv, der skal skråt, diagonalt over nettet og lande i modstanderens servefelt. Du SKAL serve med en underhåndsserv og bolden skal ramme modstanderens side uden at røre noget på vejen, før den hopper på banen.

Den person der server, står bag baglinjen med begge fødder. Man må ikke stå på stregen.

Serven skal spilles med underhånd og battets kontakt med bolden, skal ske under ”serverens” talje eller navle.

Bolden spilles diagonalt på den modsatte banehalvdel, på tværs af ”køkkenet” i modstanderens serveboks. Man har kun ét forsøg til at serve. Hvis man misser sin serv, hvor bolden enten går i nettet, lander i ”køkkenet” eller i det forkerte servefelt, så går bolden over til modstanderen. 

Det er kun i tilfælde af ”net-serv” hvor bolden rammer toppen af nettet og lander på modstanderens banehalvdel, at der er om-serv.

Den første serv fra begge hold skal være fra højre banehalvdel.

Får det servende hold et point, skal der serves fra venstre side nu.

I en double-kamp, går serven videre til holdkammeraten når server 1 laver fejl. Det er først når server 2 laver fejl (altså holdets anden fejl) at modstanderholdet, får lov at serve på samme måde.

Returnering af bolden
Efter serven skal modstanderen returnere bolden. Du må først returnere bolden når den har ramt jorden efter en serv. Til gengæld må bolden ikke hoppe to gange på jorden, før du returnerer den. Du kan bruge forskellige slag afhængigt af boldens placering og din præference.

Pickleball Kampen og Pointstyring
Efter serven og returneringen fortsætter spillerne med at slå bolden over nettet, indtil der begås en fejl. En fejl kan være bolden, der går uden for banen, bolden der rammer nettet og ikke går over til modstanderens side, eller en fodfejl. Det servende hold scorer point, når modstanderholdet laver en fejl.

Point scoring
Det er kun det servende hold der kan score point. Hvis serveholdet laver en fejl, giver det ikke point til det andet hold. Et sæt spilles til 11 point og man skal vinde med 2 point. Står det eksempelvis 10-10, spiller man til 12 point, osv.

På konkurrence niveau / turneringskampe spiller man ofte til 15 eller 21 point. Nogle gange også bedst af 3 sæt til 11.

Linjerne
En bold der rører en linje, er inde. Dog hvis du laver en serv der rammer linjen til ”køkkenet”, er bolden ude.

"Køkkenet"
”Køkkenet” eller ”Kitchen” eller ”non-volley zone” – er en betegnelse for det lille felt der grænser op til nettet. Det er ikke lovligt at stå på linjen til køkkenet eller træde ind i feltet når man slår en ”volley”. Det samme gælder hvis spilleren lander i køkkenet eller på linjen efter at have slået en flugter. Udover dette og ved serven, er det tilladt at træde ind i køkkenet.

Double Bounce reglen
Når der serves, SKAL modstander spilleren/holdet lade bolden hoppe 1 gang på deres banehalvdel. Det samme gælder når bolden bliver slået retur igen til det oprindeligt servende hold, så SKAL bolde hoppe 1 gang på denne banehalvdel også.
Dvs. når bolden har hoppet 1 gang på hver banehalvdel efter en serv, må man gerne slå til bolden inden den rammer banen igen - "En volley".

Årsagen til denne regel, er for at reducere fordelene ved serv / smash i starten af kampen, således at duellerne forlænges.

Fejl

  • Hvis der ikke serves som angivet.
  • Hvis bolden lander i nettet eller uden for banen.
  • Hvis man ikke følger Double Bounce reglen, og ikke lader bolden nå at hoppe 1 gang på hver halvdel.
  • Hvis man slår en flugter inde i køkkenet.
  • Hvis bolden når at hoppe mere end 1 gang på sin banehalvdel.
  • Hvis bolden rammer en spiller.
  • Hvis en spiller rører ved nettet eller pælene.


Slagteknikker
For at blive en dygtig Pickleball-spiller er det vigtigt at mestre forskellige slagteknikker som volley, drev, lob og smash. Disse slag kan udføres både med forhånd og baghånd.

Taktik og strategi
Pickleball handler ikke kun om teknik, men også om taktik og strategi. Nogle vigtige overvejelser inkluderer at placere bolden strategisk på modstanderens side, samarbejde som et hold i doublespil, og variere slagteknikkerne for at forvirre modstanderne.

Find en komplet guide over Pickleball Regler her.

Læs næste

Hvilket pickleball bat skal jeg vælge?